Той беше изслушан в Народното събрание

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов с информация за образованието на главния прокурор Иван Гешев. Пред депутатите в Народното събрание той отговори на въпроси на Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” дали обвинител номер едно може да заема някаква юридическа длъжност. 

„В Министерството на правосъдието е налична информация единствено по отношение на проведения стаж и съответно издържан теоретико-практичен изпит за придобиване на юридическа правоспособност. Съгласно протокол от 1996 г. на Комисията за провеждане на изпит за придобиване на юридическа правоспособност, Иван Гешев е издържал изпита с „Много добър” и му е издадено удостоверение за юридическа правоспособност”, уточни Стоилов. 

Янаки Стоилов дава ВСС на Конституционния съд заради Иван Гешев

Той говори и за отменения указ от 1987 г. за преобразуване на Висшата специална школа при МВР във висш институт. Особеното в този период е, че това са години, които са считани за заварено положение. „Предвидено е, че обучаемите, приети по реда на отменения указ, запазват правото си да придобият гражданската специалност „право”, квалификация „юрист” и др.”, каза Стоилов.

Относно периода на обучение на обвинител номер едно, той каза: „От публикуваната в публичното пространство диплома е видно, че същият е постъпил през 1989 г. и е завършил от 1994 г. Тоест, той е преминал петгодишния курс на обучение. Като заварена ситуация е дадена възможност да се ползват правата, които са съществували до този момент”, добави Стоилов. 

Министърът обясни още, че Гешев е бил курсант в школата на МВР в периода 1989-1994 г. „След дипломирането Гешев е могъл да започне работа по трудов договор в Столична следствена служба като помощник-следовател. Съществуващата тогава уредба е допускала възможността на лицата, работещи в системата на Националната следствена служба, с разрешение на директора, да преминат едногодишния си стаж като съдебни кандидати, без да прекратят трудовите си взаимоотношения”, обясни Стоилов.