След 7-часово заседание искането му беше отхвърлено като "недопустимо"

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов ще поиска кабинетът да внесе питане до Конституционния съд по темата за предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната власт.

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Според Стоилов, ако не се запише изрично, че министърът на правосъдието може да поиска предсрочно прекратяване на мандата им, това би означавало, че само Висшият съдебен съвет може да търси отговорност на главния прокурор. А това, твърди Стоилов, противоречи на идеята за баланс и разделение на властите.

Отново по инициатива на правосъдния министър във Върховния административен съд ще се внесе жалба срещу решението на съдебните кадровици да не се занимават с искането за оставка на Иван Гешев.

„Конституционният съд не се е произнасял по този въпрос, така че е добре по недвусмислен начин да се даде отговор за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане, то да бъде разгледано и да се стигне до произнасяне по същество“, каза Стоилов и допълни, че темата има своето място, както пред КС, така и пред ВАС.

„Призовавам следващия министър да прояви силна ангажираност по темата. Процедурата пред КС ще се развие така или иначе, но е важно във ВАС да се отстоява позиция. Това ще бъде конкретен тест за разлика от всякакви общи заявления за съдебна реформа, които се банализираха и се превърнаха в прикритие, а не във воля и реални действия“, категоричен бе той.

Рашков: Давам Гешев на прокурор, той е позор

По думите му, ако не се признае процесуална легитимация на министъра на правосъдието да прави такова искане, няма как да бъде приведена в действие конституционната разпоредба за предсрочно освобождаване, включително на най-висшите ръководители на съдебната власт, поради извършване на тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения или накърняване престижа на съдебната власт.

„Според мен, това е връзката между конституционната норма и нормите в ЗСВ. Споровете бяха много, но за мен най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от ВСС са тези, които могат да си търсят взаимна отговорност. Това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите, защото министъра на правосъдието, като председателстващ ВСС, комуникира със съдебната власт от името на изпълнителната. Той няма никакви права по отношение на решенията на Съвета, така че не може да става дума за нарушаване на независимостта на съдебната власт“, обясни проф. Стоилов.

Янаки Стоилов: ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа

Министърът се застъпи и за идеята всяка власт да поема от своя бюджет разходите за осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Съществува принципът „Замърсителят плаща“. Ние трябва да направим екологична цялата политика и управлението. Когато някой е причинил определени вреди държавната институция да понася от своя бюджет разходите за обезщетения. Тук се включват и осъдителните решения от ЕСПЧ”, каза още Стоилов.