Ще бъдат закупени 1600 устройства

ЦИК вече обяви обществена поръчка за купуването на 1600 допълнителни машини за идващите избори. Устройствата са като резерв и дори да не бъдат доставени, всички ще могат да гласуват нормално, обясниха от комисията за NOVA. От "Сиела Норма" пък ще представят пред ЦИК прототип за добавяне на допълнителен екран в машината, за да стане по-бърз и лесен избор за парламент и за президент.

Допълнителните  устройства за гласуване ще помогнат да има втора машина в секциите, в които са гласували над 320 избиратели и в секциите зад граница.  

"мнението на ЦИК е, че дори и без да закупим допълнителни машини ще можем да организираме изборите. Но, за да бъдем по-спокойни вчера взехме протоколно решение, да обявим нова обществена поръчка за закупуване на нови 1600 устройства", заяви говорителят на комисията Росица Матева.

Изтече срокът, в който инициативните комитети се регистрираха за вота

Машини ще са необходими и за разяснителната кампания, която от ЦИК обещават да стартира достатъчно рано.

"Очакваме до понеделник най-късно от "Сиела Норма" да ни бъдат предоставени поне по една машина за заснемане на видеоматериали с демоверсия на софтуера, така както ще се гласува  в тези избори – две в едно", заяви още тя.

Към момента от "Сиела Норма" имат готовност да представят пред ЦИК вариант на прототип за по-лесно гласуване при вота две в едно.

"При него ще бъде добавен един допълнителен екран, с който да се избере в кои избори ще гласува избирателя и след това да избира в съответните избори –отваряйки едната и после другата бюлетина", подчерта изпълнителният директор Веселин Тодоров.

Няма да има объркване за избирателя с номерата на бюлетините за избор на президент и избор на народни представители, твърдят от комисията. Първо ще се тегли жребият за президент и вицепрезидент, както е записано в Изборния кодекс. Същият номер ще се ползва и за бюлетината на съответната партия за парламент. Отделно ще има жребий за партии и коалиции, които са се регистрирали за участие само за избор на депутати.

По думите на Матева след като се изтегли този жребий партиите и коалициите, които са регистрирали участие в изборите и за народно събрание и са издигнали кандидат за президент ще ползват номера, който е получил кандидатската листа за президент в бюлетината им за участието им за Народно събрание.

Пределната цена обявена от Комисията е 8 680 000 лева без ДДС. Тя е изчислена въз основа на постъпилите прогнозни стойности на тримата участници, които отново са поканени да подадат оферти. Това са производителят на устройствата "Смартматик Интернешънъл холдинг", държавната фирма "Информационно обслужване" АД и частната "Сиела Норма". Срокът за подаване на офертите е до полунощ на 9 октомври.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.