Венци Боксьора е бил пазен като свидетел, обяви Тодоров в първото си телевизионно интервю

МВР установи още 12 виновни служители за полицейското насилие зад колоните на Министерския съвет. Спрямо тях са започнали проверки, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в ефира на „Събуди се”, където даде и първото си телевизионно интервю.

За полицейското насилие под колоните на Министерския съвет

„Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 12 виновни служителя, спрямо които са започнали проверки. Успоредно с тази, са започнати още няколко проверки. Общо около 20 служителя са проверявани. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания”, каза Тодоров.

МВР ОФИЦИАЛНО: Журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно задържан

Според него причините за случая са комплексни – липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, недобър инструктаж.

„Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение”, добави главният секретар на МВР.

За случая с Венци Боксьора от Световрачене

„Имаме данни, че Венцислав Дамянов – Боксьора, е бил пазен от полицията като свидетел, ще се провери. Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората. Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема,  ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки”, обясни Тодоров.

Рашков отстрани от длъжност шефа на Второ РУ заради Венци Боксьора

Заради скандалния казус, началникът на второ районно управление в София вчера е бил отстранен от длъжност. Заместник – началникът на СДВР Мариан Билалов пък подаде оставка. 

„Проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност. Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки”, посочи Тодоров.

 

 

Той изрази радостта си, че хората по-спокойно подават сигнали и съдействат на полицията.

За поста главен секретар на МВР

Тодоров е главен секретар на МВР от два месеца. Той заяви, че служители, които си изпълняват съвестно и стриктно задълженията, няма да имат проблеми с кадровото си израстване.

„Служители, които са демотивирани, неглижират служебните си задължения, ще претърпят санкции за съответното си поведение. Държа на няколко неща – дисциплина и единоначалие, етично отношение към гражданите и недопускане на корупционни прояви от страна на личния състав”, подчерта главният секретар на МВР.

Той обясни, че при встъпването му в длъжност вече са били сменени много ръководители, самият той не е извършвал рокади, освен тази във 2-ро РУ.

За купуването на гласове

Има няколко сигнала за купуване на гласове, образувани са две досъдебни производства. Установени за различни начини за търговия с вот.

Рашков с поредни обвинения срещу ДПС и ГЕРБ

„Предлагат се дърва за огрев, махане на версиите от магазините, в които социално слаби пазаруват, изобретателни са хората. Има случаи на погасяване на вноски във фирми за бързи кредити на хора, които просрочват задълженията си. Един глас се търгува между 40 и 100 лв., зависи от региона”, разкри Тодоров.

Над 100 са досъдебните производства след изборите през юли. По статистика от тези сто половината са за една партия, 1/3 за друга партия, за останалите партии имало по 1-2 досъдебни производства.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.