Било е поискано да премахнат националните символи на страната от екипите си

В събота Сърбия не позволи на косовския отбор по бокс да премине границата, за да участва в състезание, след като спортистите отказаха да премахнат националните символи от екипировката си, съобщиха официални лица в Прищина.

Сърбия не признава бившата си провинция с етническо албанско мнозинство за независима държава, въпреки че Косово я провъзгласи преди повече от 13 години след войната в края на 90-те години на миналия век.

Косово е официално признато от много международни спортни федерации, включително управляващата световния футбол ФИФА и Международния олимпийски комитет, въпреки че Сърбия продължава да лобира срещу това.

"Казаха ни, че можем да преминем, но само без символите на Косово", заяви шефът на Косовската боксова федерация Латиф Демоли.

Той заяви пред местните медии, че граничните власти са поискали от боксьорите да премахнат националните емблеми от тениските си за ринга и спортните екипи като условие за влизане, но той е отказал.

Белград с остро предупреждение към Прищина

Тримата боксьори от отбора трябваше да вземат участие в Световното първенство по бокс за мъже, което започва в Белград в неделя.

Сърбия не е дала незабавен коментар.

Сърбия и Косово се споразумяха за потушаване напрежението по границата

През последните седмици напрежението между двете страни ескалира, първо със спор за регистрационни табели с национални символи на границата, а след това и с размирици в района на Косово, където преобладава сръбското население.

Косово е признато от около 100 държави, включително САЩ и повечето страни от ЕС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС