Главата на римокатолическата църква отправи призива си към световната общност

В неделя папа Франциск призова световната общност да намери решение за мигрантската криза в Либия, въпреки че лидерите на ЕС не са съгласни как най-добре да се справят с мигрантските потоци, преминаващи към Европа.

"Изразявам близостта си с хилядите мигранти, бежанци, а също и с други хора, които се нуждаят от закрила в Либия. Няма да ви забравя никога. Чувам вика ви и се моля за вас", каза Франциск след традиционната си неделна молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана.

"Толкова много от тези мъже, жени и деца са подложени на нечовешко насилие. За пореден път призовавам международната общност да спази обещанията си и да намери общи, конкретни и трайни решения, за да се справи с мигрантските потоци в Либия и цялото Средиземноморие."

Италия продължава да се сблъсква с вълни от мигранти, пресичащи Средиземно море от Либия, като стотици хора пристигат почти ежедневно на брега на страната.

Папа Франциск с призив за приемане на мигрантите

В неделя от горещата линия за спасяване на мигранти Alarm Phone заявиха, че две надуваеми лодки в Средиземно море, превозващи съответно 60 и 68 души, се нуждаят от спешна намеса.

Междувременно "Лекари без граници" съобщиха, че благотворителният им кораб "Гео Баренц" е спасил още 95 души в събота вечерта, с което общият брой на спасените мигранти на борда е 296.

Двудневна среща на върха на лидерите на ЕС, която приключи в петък, разкри продължаващите разногласия между страните по въпроса за мигрантите, като редица държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, призоваха блока да финансира бариери.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС