Същото важи за преболедуваяли и с отрицателен тест за коронавирус

Дания преустановява категоризацията по цветове заради COVID-19 за държави от ЕС и Шенгенското пространство, като гражданите на тези държави, включително и българските, ще могат да влизат свободно в страната при предоставяне на сертификати за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен тест за коронавирус, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Копенхаген новите правила влизат в сила от идния понеделник, 25 октомври 2021 г. За всички граждани от ЕС и Шенгенското пространство, които не притежават съответния сертификат, се изисква да направят PCR тест не по-късно от 24 часа след пристигането си в Дания.

Новите изисквания за влизане в страната важат и за граждани с датско гражданство или с постоянно местожителство в Дания. При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.