Учените изчисляват общото време пред телевизора, компютъра или смартфона

Децата остават почти тройно по-дълго от препоръчаното време пред екраните на електронните устройства през коронавирусната пандемия, сочи ново канадско проучване, цитирано от "МедикълЕкспрес".

Средно подрастващите прекарват пред мониторите почти шест часа всеки ден, според данните, събрани от изследователите от университета на Западно Онтарио. Някои дори се взират в екраните на електронните си устройства още по-дълго време - зашеметяващите 13 часа дневно.

Канадските педиатри препоръчват децата над петгодишна възраст да остават по два часа пред екраните.

Учените изчисляват общото време, в което малчуганите гледат телевизия, използват компютри, смартфони или играят на видеоигри. В изследването участват родители с деца на възраст между шест и дванадесет години. Те попълват онлайн въпросник, чрез който се прави сравнение между времето пред електронното устройство и другите ежедневни дейности преди и по време на пандемията от COVID-19. Доброволците също така отговарят и на въпроси, свързани с нивата на стрес и участието на децата в различните видове дейности. Изводите са, че повечето родители са стресирани, а подрастващите остават пред електронните устройства доста по-дълго време.

Според канадските учени стресът на родителите се дължи на индивидуалните обстоятелства. Например, те могат да бъдат притеснени, че живеят в малък апартамент, имат финансови проблеми или са безработни. Въпреки че проучването не разглежда тези фактори, изследователите се надяват да установят дългосрочните ефекти от прекомерното заседяване пред екраните на електронните устройства чрез ново проучване, което вече е в ход. Резултатите от него ще бъдат ясни през пролетта на следващата година.

Специалистите насърчават родителите да контролират използването на електронните устройства от децата и да планират дейностите, които не са свързани с употребата на високотехнологични уреди. Данните от канадското проучване са публикувани в изданието "Джърнъл ъв афектив дисордърс". 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА