Луната ще бъде почти изцяло покрита със сянката на Земята

Най-дългото частично лунно затъмнение от близо 600 години насам, което ще окъпе Луната в червено, ще бъде видимо в четвъртък срещу петък за голяма част от човечеството.

По време на небесното шоу Луната ще бъде почти изцяло покрита със сянката на Земята, почервенявайки с 99%. Спектакълът ще бъде видим за обитателите на цяла Северна Америка, както и за части от Южна Америка, Полинезия, Австралия и Североизточна Азия.

Учените казват, че наблюдателите на небето в тези части на света, които са благословени с безоблачна гледка, ще видят леко затъмнение на Луната от 0602 GMT в петък, когато тя навлезе в полусянката на Земята. Час по-късно ще изглежда така, сякаш някой е отхапал огромна хапка от лунния диск, когато той започне да преминава в умбрата - пълната сянка.

Към 0845 GMT Луната ще изглежда червена, а най-ярките цветове ще се виждат при пика на затъмнението 18 минути по-късно.

Пръстеновидно слънчево затъмнение очарова части от света (ВИДЕО+СНИМКИ)

Драматичното червено се дължи на явление, известно като "разсейване на Рейли", при което по-късите сини светлинни вълни от Слънцето се разсейват от частици в земната атмосфера.

Червените светлинни вълни, които са по-дълги, преминават лесно през тези частици.

"Колкото повече прах или облаци има в земната атмосфера по време на затъмнението, толкова по-червена ще изглежда Луната", обясняват на уебсайта на НАСА.

От момента, в който започне същинското затъмнение - когато Луната навлезе в сянката на Земята - до края му ще минат повече от три часа и 28 минути.

Това е най-дългото частично лунно затъмнение от 1440 г. насам - по времето, когато Йоханес Гутенберг изобретява печатарската си машина - и следващото подобно се очаква през далечната 2669 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС