Заложените 360 млн. лв. за разширенията през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв.

"Информацията, че в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за строителството на двата нови участъка на метрото са намалени, беше сред темите на разговорите ми в последните дни с министър-председателя г-н Петков и вицепремиера г-н Асен Василев." Това съобщи в официалната си Фейсбук страница кметът на София Йорданка Фандъкова.


Заложените 360 млн. лв. за разширенията през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв. Редакцията на Плана предвижда строителство само на 3-те км до кв. „Левски“ и изключва участъка през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“, допълва кметът.

Категоричната ми позиция, която защитих пред премиера и министъра на финансите, е, че завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отложено и се очаква от стотици хиляди софиянци. Освен това отрязването на 143 млн. лв. от метрото е изключително рисково за реализацията на националния план, защото за разлика от всички останали проекти, метрото е напълно готово да стартира. Строителството на първия участък започва през март, а на втория през втората половина на годината. И двете разширения ще бъдат завършени до 2026 г., която е последната година за инвестиране на средствата от Плана, подчертава Фандъкова.

Фандъкова: Надявам се да не допуснем режим на уличното осветление и разреждане на градския транспорт

Тя допълва, че пред нея Петков и Василев са заявили, че подкрепят строителството и на двата нови участъка.

Те приеха тезата ми, че строителството на метрото в София не трябва да спира. Затова по мое искане поеха ангажимент да осигурят от държавния бюджет съфинансирането, което евентуално ще бъде намалено от предвиденото в Плана. Очаквам Министерски съвет да гарантира това обещание със свое решение, за да бъдат сигурни столичани, че строителството, което започваме, ще бъде довършено.

Петков и Фандъкова обсъдиха инфраструктурните проблеми на столицата

Общият размер на средствата, които са нужни за изграждането на 9-те нови километра, е 769 млн. лв. – от тях 53% почти 410 млн. лв. се осигуряват от бюджета на Столична община, а 360 млн. лв. са заложените в Плана.

За сметка на отрязаните средствата за 6-те км метро през „Слатина“ в частта „Транспортна свързаност“ на Плана са включени проекти за закупуване на едноетажни и двуетажни влакове за БДЖ, бордово оборудване за железниците, системи за диспечерска централизация на линия Русе-Каспичан и интермодален терминал-железница-шосе в гр. Русе, пише още Фандъкова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС