Брюксел иска от Москва незабавно да прекрати незаконните военни действия в Украйна

Европейският съвет одобри нови санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресиясрещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Европейският съвет иска от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките. Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия. Европейският съвет призовава никоя държава да не признава и да не подпомага самопровъзгласилите се "републики" в Източна Украйна. 

„Тук залогът не е само Донбас. Не е само Украйна. Заложена на карта е стабилността на Европа и целият международен ред и мир. Президентът Путин реши да върне войната в Европа. По решителен начин, Европейският съюз ще направи за Кремъл възможно най-трудно, следването на агресивния им план. Координираме това с нашите партньори - Съединените щати и Великобритания, но и с още страни като Япония и Австралия”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Войната е тук - в нашите земи. Трябва да покажем, че Европа не е само един свободен пазар, но също така да се замислим за енергийната си независимост. Да се замислим за способностите си за отбрана и защита на нашите граници. Да се замислим за своята независимост в сферата на технологиите. Войната, която започва, ясно ни го показва”, каза френският президент Еманюел Макрон.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА