Наградата връщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков

Пожарникарят, ръководил безпрецедентната евакуация на екипажа на кораба „Вера Су”, взе отличието "Пожарникар на 2021 година". Наградата му беше връчена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на церемония в сградата на МВР.

След 27 години служба в пожарната, комисар Дарин Димитров получи най-високото признание. Той ръководи акцията по евакуацията на моряците от заседналия кораб "Вера Су" край Камен бряг. Казва, че никога досега не се е сблъсквал с подобно нещо и предизвикателството за него и екипа му е било огромно.

„И то не е в нашата компетенция да работим в плавателни съдове в морска акватория. Но всичко това, което бяхме научили в нашата подготовка, се наложи да интемпонираме нещата”, каза комисар Димитров.

Над два часа той и колегите му се борят с близо 4 бала вълнение на морето и вълни, заливащи кораба, за да успеят да свалят на брега седмината моряци.

„Можеше да поискат евакуацията на екипажа от кораба и то в момент, когато започнеше да се отделя корабът от брега. И това щеше да усложни допълнително нещата. Въпреки че бяхме предвидили мероприятия, ако се усложни метеорологичната обстановка, да вадим хора от водата, имаше и водолази на място”, спомня си пожарникарят.

Усилията на екипа не остават незабелязани и днес шефът на добричката пожарна взе приза "Пожарникар на годината".

Николай Василковски с приз в годишните награди „Достойните българи“

На церемонията „Пожарникар на годината” вътрешният министър Бойко Рашков поздрави работещите в системата на пожарната безопасност за смелостта и самоотвержеността им.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Огромната дейност, извършена от пожарните и спасителните екипи, налагат да се приемат адекватни и енергични стъпки за реформа на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Тази промяна ще бъде в полза на българското общество и на служителите. Ще продължи и подкрепата за създаване на доброволни отряди. Вече има 3000 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на пожарната. Честито на всички наградени! Гордеем се с вашия успех”, каза министърът на вътрешните работи.

САГАТА „ВЕРА СУ”: Корабът ще бъде възстановен, държавата си чака парите

Рашков заяви, че продължават усилията за осигуряване на съвременни средства за защита на оперативните служители в ГДПБЗН и за по-добри условия на труд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.