Вижте до какви проблеми може да доведе претоварването

Учени от различни страни са установили, че работата повече от 8 часа на ден (40 часа седмично) е нездравословна. Това съобщи изданието The List, събрало резултатите от различни проучвания. Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че след 50 часа работа на седмица производителността спада, а след 55 часа тя обикновено клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, появява се и депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак.

9 начина да се справим със стреса (ГАЛЕРИЯ)

Специалистът Алекс Панг отбелязва, че за хората на интелектуален труд максимална ефективност е не повече от 4-5 часа на ден. След това трябва напълно да изключите и да дадете почивка на организма си. Мозъкът е максимално активен само за 52 минути, след което трябва да направите 17-минутна почивка. Това правило е от значение за творческите хора и интелектуалците.

Експертите на PsychCentral силно препоръчват да откажете допълнителна работа по време на почивките и да се научите да казвате категорично „не“. Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да можете да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Защото претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Как емоционалният стрес се отразява на тялото ни

Експертите призовават хората да се грижат за себе си, дори работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят симптоми на умора и претоварване, трябва да забавите темпото и да си дадете почивка. Изследователите отбелязват, че все по-често хората проверяват корпоративната поща през почивните дни. За да се запази психическото и физическото здраве, учените настояват да спазва строг работен график, за да не работи до смърт – в буквалния и преносния смисъл. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС