Йорданова обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняването му

Върховният административен съд за втори път с ключова роля в процедурата по предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Вчера министърът на правосъдието е обжалвала именно пред ВАС отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа в цялост посочените от нея основания.

„Незаконосъобразно е отделянето на определени действия и бездействия на г-н Гешев, които са извършени преди встъпването му като главен прокурор. Още повече, когато тези обстоятелства са станали известни именно след това", каза Надежда Йорданова.

Според вносителя Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт, защото ефектът от думите му дошъл, след като е встъпил в длъжност.

„Не мога да допусна, ако считам един акт за незаконосъобразен, да не го обжалвам. Нека да мине проверката през съда и продължим нататък”, заяви Йорданова.

След като Върховният административен съд  реши, че ВСС е длъжен да се произнесе по искането на проф. Янаки Стоилов, сега от него зависи и каква част от основанията на министър Йорданова подлежат на дебат.

„Аз не виждам никакво основание за отлагане на тяхното разглеждане и ако все пак Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да бави процедурата, това е негова отговорност”, коментира правосъдният министър.

Дали кадровиците ще изчакат решението на съда, за което няма срок, ще стане ясно на 4 май. А от прокуратурата отказват да коментират темата с мотив, че министърът има право да обжалва.

ВСС обаче е длъжен да се занимае с изказването на Гешев, че подкрепя действията на МВР след  случаите на полицейско насилие над протестиращи през лятото на 2020 г. Две години по-късно един от битите студенти - Евгени Марчев, все още чака справедливост.

„За мен беше предвидимо, че в един момент Прокуратурата ще си затвори очите за това, което се е случило”, обясни Марчев.

„През 2021 г.  повдигат обвинения срещу четиримата  полицейски служители, които се твърди, че са били Евгени Марчев. Сега обаче прекратяват, тъй като се установява, че те са нанесли побой, но не на него, а на друго лице, което е от задържаните”, каза адвокатът на мъжа.

Кой е нанесъл побоя над студента засега остава неизвестно и на прокуратурата, и на полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.