Лидерите на партиите ще обсъдят да даде ли България оръжие на Украйна

След тричасов коалиционен съвет на „Дондуков“ 1 - съгласие в управлението за военната помощ за Украйна пак няма. От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо „против”.

„Темата трябва да бъде внесена в НС. Това ще стане още следващата сряда. Нашата идея е дотогава да успеем да се обединим около обща формулировка, за да не се допуска разнобой в коалицията”, каза говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова.

Премиерът Кирил Петков настоява партийните лидери да постигнат консенсус като за тази цел не се отказва от идеята си българска делегация да пътува до Киев, за да се вземе информирано решение. 

Гаджев: Позицията на правителството на Кирил Петков е като лешояд над украинското страдание

“Не е лесно с 4 коалиционни партньора да се вземат решения, но вярваме, че ще успеем да постигнем добри резултати”, каза Александра Корчева от “Продължаваме Промяната”. 

От БСП не изчакаха разговора с партньорите си и обявиха в аванс, че никой от партията няма да пътува с българската делегация до Украйна и остават твърдо против изпращането на оръжия за Киев. Според левицата решението за военна помощ трябва да бъде взето в София и темата да бъде затворена. Това разочарова другите партии във властта.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ” определи това решение на левицата като „поредното слабо държавническо поведение” и обясни, че било важно всички да отидат. От ИТН дойдоха на “Дондуков” 1 с позиция – „За” военната помощ за Украйна.

„Нашата парламентарна група ще бъде свободна по съвест да гласува в пленарната зала”, допълни Балабанов.

Свободни да избират ще бъдат и депутатите на “Продължаваме промяната”.

Депутатите от най-голямата парламентарна група щели също да гласуват по съвест, каза Калоян Икономов в студиото на “Здравей, България”.

“Някои колеги са дали индикация за подкрепа за добавяне на думата “военна” към проекта на решение, което ПП предлага, други - все още не са дали своето становище", каза още Александра Корчева.

В навечерието на пътуването опозицията пак атакува и за пореден път обяви, че България и сега изнася оръжия за Украйна. 

“Износът на оръжие от България се е утроил за последните 2 месеца” , каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС и допълни, че те “са “за” военна подкрепа към Украйна, но трябва да се спре с това лицемерие, което правителството прави”.

Премиерът беше атакуван и заради призива му всеки български гражданин да дари по една заплата за оръжия за Украйна, Гаджев определи апела на Петков като “безумен”.

Калоян Икономов от ПП също ще е в делегацията за Киев

Ще се вслушат ли в призива на лидера си все още не са решили и в „Продължаваме Промяната“. 

“Каузата, която премиерът обяви, е лична негова инициатива”, заяви Александра Корчева. 

Така - консенсус за това ще изпратим ли оръжия за Украйна, все още се търси. 

А докато управляващите търсят съгласие по темата, Украйна пак поиска оръжия. Вицепремиерът Олга Стафанишина посочи, че имат конкретни очаквания от българската делегация и конкретно от Кирил Петков.

„Нашите потребности са много прости - ние имаме нужда от оръжия, за да сме сигурни, че тази перспектива е реалистична. Имаме нужда от оръжия и се надявам вашият министър-председател да ни зарадва с добра новина”, каза още вицепремиерът по европейската интеграция на Украйна.  

Така - със съгласие или не в коалицията, за Украйна заминават три от четирите партии в управлението. Последната дума за оръжейната помощ все пак е на депутатите, които в момента са във ваканция и ще се съберат в парламента следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.