Управляващата социалдемократическа партия подкрепя подобна стъпка

Швеция e на прага на присъединяване към НАТО. Управляващата социалдемократическа партия обяви, че подкрепя влизането в Алианса. Традиционно, това е партията, която винаги е имала най-големи резерви към евентуално членство.

В Швеция също има сериозна промяна на общественото мнение, откакто Русия нападна Украйна. Подкрепа за влизането в НАТО досега нямаше мнозинство. В момента тя се движи между 55 и 60 процента.

Очаква се до дни премиерът Магдалена Андерсон формално да внесе кандидатурата „Социалдемократическата партия стигна до заключението, че Швеция трябва да се присъедини към НАТО. Нашата 200-годишна политика на военна необвързаност послужи добре на Швеция, но въпросът е дали тази необвързаност ще продължи да ни служи така добре. И непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна е не само незаконно и неоправдано, но и подкопава европейския ред за сигурност, върху който Швеция изгражда своята сигурност”, посочи Андерсон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.