Според анализатора е лицемерие да се твърди, че не изнасяме оръжие за Украйна

"Лицемерие е да се твърди, че не изнасяме оръжие за Украйна. Нашата индустрия, специално военната част, е в много висок риск от руски "мокри" операции. От 2015 г. насам имаше опити за убийства на Гебрев, сина му и изпълнителния директор на завода. Имаше и серия от бомбени инциденти, експлозии, "нещастни" случаи в български полигони и складове. Инциденти с продукция на Гебрев имаше и в Чехия през 2014 г.". Това каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS Тихомир Безлов, главен експерт Програма "Сигурност" от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него тази част от индустрията ни трябва да бъде изключително внимателна.

"Държавата трябва да се опита да осигури сигурност на тези предприятия с охрана. Руските офицери от ГРУ продължават да са проблем. Индикатор ще е, ако има инциденти в тези заводи у нас в следващите седмици. Разликата е, че през 2015 г. руските служби влизаха свободно в България. Сега има повече препятствия", добави Безлов. 

Експертът потвърди, че България е много голям фактор в износа на оръжие, специално муниции. 

"През 2017 г., по време на войната с ИДИЛ, България надмина рекордите отпреди този период - изнесе продукция за нещо от порядъка от 1,2 млрд. евро. Цяла Източна Европа изнася в този момент малко повече. Става дума предимно за муниции, в които сме специализирани", отбеляза Безлов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.