Целта е обсъждане кандидтурата на скандинавската страна за член на НАТО

След неформални разговори с турската страна в рамките на срещата на външните министри на НАТО в Берлин Швеция обяви, че ще изпрати дипломатическа делегация в Турция, която да обсъди кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към НАТО и резервите на Турция относно предполагаемата шведска подкрепа за Кюрдската работническа партия, съобщи „Дейли Сабах“.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде потвърди, че делегацията ще бъде изпратена в Анкара скоро за обсъждане на решението на шведската управляваща Социалдемократическа партия в подкрепа на влизането на страната в Северноатлантическия алианс.

Решението за контактите е взето, след като Турция изрази резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и ги обвини, че оказват подкрепа на ПКК, която е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Швеция - на прага на присъединяване към НАТО

На неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин през уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че между съюзниците в НАТО е нужна солидарност по темите на сигурността и Швеция и Финландия трябва да променят позицията си по въпроса, ако желаят да се присъединят към Алианса. Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително оборудване за Турция.

Разширението на НАТО: Какви са последствията

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БТА