Хотелът в Горна Оряховица, който ги приюти, е пред фалит заради забавени плащания

Бесарабски българи от Запорожката област в Украйна настояват за промяна в законодателството, което да уреди техния статут в България. След 31 май те трябва да напуснат хотела, в който вече трети месец са отседнали.

84 жени и деца, бежанци от войната, са настанени в Горна Оряховица. 

Немалко от тях са си намерили работа в града и искат постоянен статут у нас, тъй като имат доказателства, че са българи. 

Повечето жени и деца няма да се върнат в Украйна, тъй като техните населени места са окупирани.

"Няма да забравя деня, в който дойдоха и не мога да си представя деня, в който ще си отидат. И все си мисля, че българското правителство трябва да направи нещо за тези хора. 85 човека са, четири рода, и не искат да се разделят. 160 години те са запазили българския дух в Запорожие, Украйна. Създали са библиотека, училище, музей, паметници в 31 селища от региона", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS собственикът на хотел в Горна Оряховица Цанка Димитрова.

Ирина и Елена са част от българите в хотела и изразиха притеснението си за това какво ще се случи след 31 май. Те помолиха българското правителство от името на всички бежанци да се направят поправки в закона и да се улесни даването на статут на българите от Украйна.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.