Изявлението идва след Националния съвет за тристранно сътрудничество

Инфлацията продължава да се покачва, въпреки уверенията от страна на правителствени лица. За април тя вече е 14,4%. Това каза икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. 

„Нямаме никаква възможност тази инфлация да се редуцира през увеличаване на доходите на гражданите, за да може те да посрещнат по-високите цени. Какво значение има дали ще дадем 2 или 4 млрд. от държавния бюджет на юридически лица, ако това не бъде усетено от българските граждани?”, попита Григорова.

Тя намира за позитивен факта, че работодатели и представители на синдикатите са били поканени на нарочна среща в Министерския съвет. „Когато правителството е създало предпоставки за увеличаване цените на горивата, трябва да се намали ударът, който ще бъде понесен от бизнес организациите”, смята икономическият съветник.

Григорова посочи, че ако инфлацията продължи да се покачва и компенсациите по никакъв начин не се отразят върху банковите сметки на работниците в предприятията, тогава има проблем. „Защото данъците ни ще се ползват за минимизиране на енергийния удар върху предприятията, но това няма да доведе до повишаване благосъстоянието на българския работник”, е нейното мнение. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.