Според Еленко Божков трябва да се търси възможност за подновяване на преговорите с "Газпром"

"Няма фиксирана цена за доставка на газ, а само конкретна формула за изчисляване. Петков няма как да се е договорил с добивната компания, защото цената се формира след пристигане на газа на пристанище. Няма как да минем без посредници". Това заяви бившият шеф на БЕХ Валентин Николов за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него двата кораба, които се подготвят за доставка на газ у нас са предоставени на България със суапови сделки. "4 пъти министърът на енергетиката беше в Азербайджан без да постигне нищо. Цялото количество газ може да бъде купено, но не всичкото ще е на цена по договор. Ще бъде на пазарна цена, неизвестна за никой. Ако се върнем към "Газпром" ще бъде унижение", коментира той. 

Мартин Димитров: Купуването на целия азерски газ е най-доброто решение

От своя страна енергийният експерт Еленко Божков съобщи, че Гърция вози 90% от суровия петрол, който добива Русия. "Те плащат по DVP схема - в долари, които се превалутират в рубли. Газът, който влиза у нас пак е руски, 35 млн. влиза у нас, 4-5 млн. остава в България. 72 долара е печалбата от втечняването", посочи той. И допълни, че трябва да се търси възможност за подновяване на преговорите с "Газпром".

"Цената на газа много зависи от това как ще се развие войната в Украйна. У нас обаче критериите за скъпо са различни. Със сигурност ще има ръст в цените на тока, газа и парното", прогнозира Божков.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.