Те настояват за оставката на премиера

Привърженици на ВМРО, начело с евродепутата Ангел Джамбазки, блокираха пространството пред жилището на премиера Кирил Петков. Той не живее в държавна резиденция, а в апартамент в центъра на София.

„Искаме да му зададем няколко въпроса, свързани с българската позиция за РСМ. Искаме да разберем има ли двойна политика, има ли втори външен министър в лицето на г-жа Чернева, поемал ли е ангажименти към западни посланици България да направи отстъпки без нищо в Северна Македония да е мръднало, работи ли договорът за добросъседство, какво е свършено по него, каква е неговата лична позиция, защо не свиква Комисията по външни работи", каза Джамбазки.  

Той посочи, че събирането е мирно и не навлиза в ничие лично пространство. "Просто чакаме един човек, на който българският данъкоплатец плаща заплата и би трябвало работният му ден да започне след малко на адреса, на който твърди, че живее и ходи пеша. Но г-н Петков не се появява," допълни евродепутатът.

Той каза още, че премиерът се опитва да бяга от отговорност, прехвърляйки на парламента решението за РСМ.

„След като година и половина говори глупотевини по темата, след като се държа уникално лаишки, неподготвено, непоследователно, след като подцени и до известна степен компрометира българската позиция с глуповати, лековати изказвания, прегръдки и целувки с хората от Скопие, които много бързо прецениха умствения му багаж и подготовка и го използваха просто като боксова круша, за да се упражняват върху него – това означава, че се опитва да бяга от отговорност", каза още Джамбазки.

Той допусна, че може би заради вота на недоверие премиерът не свиква Комисията по външна политика. „Защото вероятно се страхува това, което се чуе и види там, да не нагнети допълнително напрежение в негов ущърб”.

Александър Сиди обясни, че съмишлениците му искат да попитат премиера какво точно е договорил за РСМ и кога ще подаде оставката си. „Това е най-нелепият премиер в историята на България досега”, твърди той. По думите на Сиди, Петков „на тъмно продава българския национален интерес”.

Снимка: ВМРО

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.