Диазотният оксид се продава свободно в търговските обекти

Експеримент на NOVA показва лесно ли е непълнолетен да се сдобие с така нашумелия напоследък райски газ. Диазотният оксид се продава свободно в търговските обекти и интернет.

Анестезиолог: Прекомерната употреба на райски газ уврежда нервната система

Разфасовките и цените са различни – варират от 44 ст. до 90 лв. за флакон. Някои от продуктите се рекламират с екзотични вкусове и обещания за дълготраен ефект.

Спираме се на обява, която предупреждава, че продуктът е предназначен за употреба в сладкарството, а вдишването му крие риск за здравето. Цената в обявата е 46.99 лв. за бутилка, но продавачът ни обяснява, че тя важи при покупка на повече бройки. За 1 бр. плащаме 60 лв. Подставеното лице, което си купуване газа от името на NOVA, е на 15 години. Момичето получи флакон и накрайник, без касов бон.

Днес започва масирана акция за продажбата на райски газ

Във вторник вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова обяви, че институциите започват масирани проверки за продажбата на спорната субстанция. Предложението на „БСП за България” е да се приемат законови ограничения за предлагането на райски газ на лица под 18 години. „Там, където се установи, че това се случва, ще се издава акт за временна забрана за продажба. Който не спазва тази мярка, го грози глоба от 25 хил. лв.”, закани се Нинова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.