Сред симптомите са нарушение в координацията, когнитивните функции и походката

Райският газ се продава легално. Твърди се, че е безопасно, но вече има стотици случаи на пострадали деца след употребата му. Дрогиране с райски газ е последната ужасяваща мода, превзела младежките общности в дискотеките и клубовете у нас. Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова за множество жалби от родители и граждански организации заради масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица.

МЕЖДУ РАЯ И АДА: Предлагат мерки срещу продажбата нa райски газ (ВИДЕО)

“Толкова много дишам, защото има момент, в който се чувствам спокойна и щастлива” - това са думите на един от пациентите на анестезиолога д-р Ясен Грозев, използвали райски газ.“При злоупотреба с райски газ лишаваме организма от кислород. При повтаряемата употреба липсата на кислород започва да се натрупва. Това води до увреждане на цялото тяло”, обясни д-р Грозев в предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS.

Прекомерното дишане на райски газ може да доведе до загуба на съзнание и объркване. “Проблемът е, че много големият обем измества кислорода от белия ни дроб. Следователно кръвта няма какво да вземе”, обясни анестезиологът.

РЕКОРД: Незаконен „райски газ“ за 2,75 млн. евро заловиха във Франция

Хроничната употреба на райски газ води най-вече до увреждане на нервната система, предупреди той. ”Могат да бъдат нанесени трайни повреди, които водят и до болница”, поясни д-р Грозев. Нарушение в координацията, в когнитивните функции, правилна походка, чувство за изтръпване в крайниците са сред симптомите.

“При стоматологична процедура, например, е позволено да се ползва, но там количествата са 50-50- кислород и райски газ. Тук вдишваме смес 100% райски газ. Това е задушаващо за тялото”, категоричен бе той.

Обират домове с райски газ – реалност или градска легенда?

Още по темата гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.