В Турция ще се гласува в общо 165 секции

Усилена подготовка тече за парламентарния вот зад граница. В чужбина бяха изпратени над 500 машини за гласуване. Традиционно се очаква най-много гласоподаватели да се явят във Великобритания и в Германия, както и в съседна Турция. 

В южната ни съседка машините и изборните книжа вече са налице. Пристигнаха и членовете на секционите избирателни комисии.

В Турция ще се гласува в общо 165 секции, с 39 повече отколкото на вота за президент през миналата година. Изпратени са над 220 машини, които ще бъдат разположени в 112 секции. 

И докато на предишните избори се стигна до известно забавяне в гласуването, този път изселнически организации твърдят, че вотът ще върви по-гладко. 

Рекорден брой избирателни секции в Северна Македония за вота в неделя

От рано сутринта членове на секционните избирателни комисии получаваха последни инструкции в генералното ни консулство в Одрин. А машините бяха готови за транспортиране до избирателните секции.

“Техниката пристигна тук с дипломатически куриер. Тя ще бъде съпровождана от съответната полицейска охрана”, обясни Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин.  

Оттам машините трябва да достигнат до общо 29-те секции само на територията на район "Тракия". От консулството уверяват, че подготовката за изборния ден върви по план. Очакванията са да не се стига до забавяне на вота. Въпреки това, не е ясно колко хора ще се озоват пред урните без да са заявили, че ще гласуват в Турция. Тъй като избирателния кодекс им дава възможност да упражнят вота си чрез декларация на място. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.