Сумата била открадната от частен дом и захвърлена край пътя

Куриер намери на улицата пакет с 10 000 лева и ги предаде на полицията в Ловеч, съобщиха от областната дирекция (OД) на МВР. 

На 28 септември в районното управление в Тетевен криминалисти са започнали работа по сигнал за кражба на 10 000 лева от частен дом в тетевенско село. В хода на работата полицейските служители разбрали, че извършителят на кражбата е изоставил парите край път, в землището на угърчинското село Лесидрен. Сумата по случайност е била опакована в брандиран плик на куриерска фирма. Отивайки на посоченото място, полицаите не намерили парите. 

Оказва се, че в това време куриерът Стефан Радев преминал по този маршрут и вниманието му било привлечено от изоставен пакет с логото на фирмата, за която работи. Радев е взел пакета, разтворил го е и видял кутия с поставените в нея 10 000 лева. Незабавно е осъществил контакт с органите на МВР в Ловеч и е предал откритата сума.

Пред БТА Стефан Радев разказа какво точно се е случило. "Като свърших работа, спрях до къщата ми на пътя за Лесидрен и намерих едно кашонче с товарителница. Помислих, че някой си е направил майтап“, каза Радев. Видял е, че в кутията има пари и предположил, че може да са фалшиви. След като се прибрал вкъщи, веднага се е обадил на началника на районното управление на МВР в Ловеч и на следващия ден предал парите в полицията.

„Не са ми излишни. Щяха да ми помогнат, но нямаше да ме оправят. И да си ги бях оставил, нямаше да съм същия човек после. Хората в района ме познават добре и ми вярват. От 20 години съм куриер, обиколил съм много места. Ако бях взел парите, хората нямаше повече да ми вярват. Знаех, че със сигурност някои си ги търси. Не предполагах дали за престъпна дейност, дали са телефонни измамници или са фалшиви. Нямаше начин да ги задържа за мен, не съм се замислял за този вариант“, каза Радев.

Собственикът на парите вече се е свързал с него и предстои да се срещнат, за да му благодари лично.

Директорът на ОДМВР - Ловеч старши комисар Станислав Великов изпрати благодарствено писмо до изпълнителния директор на куриерската фирма, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

„Възхитени сме от коректността, честността и лоялността на Вашия служител! Той не само е изпълнил човешкия си дълг, но е и пример за професионализъм, отговорност и адекватно поведение! Не на последно място с действията си той е спомогнал за разкриването на едно престъпление! Бихме се радвали, ако чрез Вас достойната и мотивираща постъпка на г-н Радев стане достояние на всички Ваши служители,“ се казва в писмото на старши комисар Великов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.