Шведската полиция и прокуратура разследват случая като акт на саботаж в голям мащаб

Участък от поне 50 метра от пробития балтийски газопровод "Северен поток 1" липсва. Това става ясно от първите разпространени снимки на щетите, съобщи днес шведският в. "Експресен", цитиран от Ройтерс и БТА.

Шведската полиция и прокуратура подозират, че течовете, които се появиха по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" на 26 септември, са били причинени от умишлени подводни взривове, и разследват случая като акт на саботаж в голям мащаб.

Природният газ поевтиня с 6%

Видеоматериал на "Експресен", заснет с подводен дрон, показва нагънат метал и зеещ тръбопровод в мътните води на Балтийско море. Части от тръбопровода изглеждат с прави, остри ръбове, докато други са деформирани, показват кадрите, заснети в понеделник на дълбочина от около 80 м. 

Ройтерс прави уговорката, че не е в състояние е да удостовери, че публикуваното от вестника видео действително е от "Северен поток 1".

Шведските служби за сигурност казаха този месец, че са иззели материал от мястото, след като приключили разследването си. От флота и полицията отказаха коментар по казуса. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.