Проектът е разработен от българска компания

Българска компания произвежда така наречените „умни” жилетки, които към момента се използват от играчите в колективни професионални спортове и най-вече – във футбола. Голяма част от родните отбори използват въпросната технология. Чрез данните, които могат да се измерват, треньорският състав на отбора може да следи физическото състояние и тонуса на всеки играч в реално време. Устройството, което може да се постави дори в потник, събира над 12 параметъра в секунда.

„Избрахме футбола като сфера, върху която да се фокусираме, защото интересът там е най-голям. Но нашите устройства може да се използват във всички отборни спортове, които се играят на открито. Ще има нужда единствено от адаптация на тактическия инструмент към съответния спорт”, казва Даниел Шопов, мениджър в компанията производител.

Иноваторите твърдят, че устройството е единственото такова в световен мащаб.

„В изключително малък размер успяхме да съберем множество сензори и огромен обем от информация, която постъпва към треньорите. Това е първото устройство в света, което в себе си има интегриран AI модул за изкуствен интелект”, казва Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на фирмата.

Устройството ѝ вече е достигнало до други държави, сред които Португалия и Обединените арабски емирства. Сега основна цел пред екипа е да доразработят устройството, така че да може да се ползва от всекиго, не само от спортистите.

Основателите стартират проекта през 2015 г., като им отнема три години, докато разработят устройството. Направени са хиляди изследвания, за да се определи къде е най-подходящо да бъде поставен сензорът.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.