И по улиците на Херсон вече започнаха да празнуват

Жители на Киев празнуват в центъра на града, след като украинските войски влязоха в Херсон след оттеглянето на Русия от региона, пише Ройтерс.

Русия обяви, че армията ѝ вече се е изтеглила от Херсон. Рано тази сутрин войниците са завършили прехвърлянето си на левия бряг на река Днепър. Украйна обаче изрази съмнения. Оценката на Киев е, че десетки хиляди войници и техника не могат да бъдат прехвърлени за един ден.

Олена и Володимир Зеленски в специално интервю: За Херсон и нещастието на украинските деца (ВИДЕО)

Междувременно, в Херсон и много по-малки населени места започна свалянето на руските знамена и плакати, издигнати от окупационната армия. Русия обяви, че не само са изтеглили всички войници, но никаква бойна техника не е останала в ръцете на украинската армия.

„Днес, в 5 часа московско време беше завършено прехвърлянето на руските войски на левия бряг на Днепър. Нито една единица военна техника и въоръжение не беше оставена на десния бряг”, заяви Игор Конашенков - говорител на руското министерство на отбраната.


Според военния министър на Украйна Олексий Резников в Херсон все още има руски войници и в околностите, и на десния бряг на Днепър. „Те имат най-различни бойни подразделения, приблизително 40 000 души на десния бряг. Представете си как се прехвърлят толкова хора, въоръжение и бронирана техника - няма как да стане за ден или два”, обясни Резников.

Киев обяви, че си е върнал 12 населени места в района на Херсон

На журналистически въпрос от Кремъл отговориха, че връщането на Херсон на Украйна не било унизително. Русия обяви града и цялата област за своя на тържествена церемония в Москва само преди няколко седмици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е част от Руската федерация. „Определено е със закон и не може да има никакви промени”, каза той.

По улиците на Херсон вече започнаха да празнуват. Първите украински войници, влезли в града, бяха посрещнати като герои. Тази картина трудно би могла да бъде по-различна от начина, по който бяха посрещнати руснаците преди няколко месеца. Тогава хиляди недоволни граждани наобиколиха руските войници и с обиди и закани ги пращаха обратно в Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.