Вижте какво казаха президентът и първата дама на Украйна

Съдбата на Херсонска област тепърва ще бъде решавана - на бойното поле и извън него. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той и съпругата му Олена дадоха специално интервю за CNN, пред журналиста Кристиан Аманпур.

Ето и по-важните акценти от интервюто:

Г-н президент, изминаха почти 9 месеца от началото на войната. Очаквахте ли тя да продължи толкова дълго и имате ли идея колко още би продължила?

Володимир Зеленски: Питате ме дали войната, според мен, щеше да продължи толкова дълго. Не, защото не аз започнах тази война и съм сигурен, че няма украинец, който да е предполагал каква трагедия ще е това за страната ни. Повтарям, не ние започнахме тази война, но въпреки това Украйна се обедини и показа, че е готова да посрещне дори такова изпитание. Показа, че е готова да се справи с всяко предизвикателство. Бях впечатлен от силата на нашия народ и от подкрепата, която Европа и цялата световна общност ни оказаха.

Празненства в Киев след изтеглянето на Русия от Херсон (ВИДЕО)

Г-жо Зеленска, какво ви дава сила да ставате всяка сутрин? Как се отрази тази война на Вас?

Олена Зеленска: Това е сериозен въпрос, защото покрива много сфери от моя живот. Какво ми дава сила ли? Примерът, който ми дава моя съпруг! Знам, че щом той се справя, и аз трябва да го направя! Трябва да продължаваме да се борим и това ме вдъхновява. Няма лесен ден, но знам че не трябва да спирам нито за миг. Друг стимул за мен са децата. И нашето семейство живее живота си като другите – приготвям децата за училище, приготвям закуската. За съжаление, аз не мога да съм сигурна, че детето ми ще стигне до училище заради непрестанните бомбардировки с ракети и дронове… Много ми помага и това, че работя по много хуманитарни проекти.

Г-н президент, всички следим загубите на руската страна, както и техните действия на бойното поле в Украйна, но Пентагонът наскоро каза: „Русия най-вероятно е загубила половината си танкове и прецизни ракети в тази война. 80% от тяхната военна сила е заседнала в Украйна”. Такива ли са и вашите данни?

Володимир Зеленски: Мисля, че до голяма степен това отговаря на истината. Честно казано, никой не знае с точност какво се случва, колко точно хора са загинали. Така или иначе, артилерията, предоставена ни като помощ от САЩ и Европа, пречупи настъплението, което Русия започна на 24 февруари. Ние успяхме да ги спрем. Върнахме си голяма част от окупираните територии. Всичко това беше благодарение на новите технологии. Не ни се е налагало да прибягваме до крайни мерки въпреки лъжите на Русия, че ще използваме „мръсна бомба” или ядрени оръжия. Веднага след обвиненията от страна на Русия, поканихме ядрени експерти и те доказаха, че това са просто лъжи. Така че не мога да потвърдя тези цифри, но със сигурност заявявам, че пораженията за тях са големи.

По-големи от пораженията при Вас?

Володимир Зеленски: Да, около 10 пъти по-големи. Не мога да кажа с точност, но разликата е значителна. Нашата тактика не е просто да хвърляме хората на фронта, защото те са най-ценното нещо, те не са пушечно месо. Когато молим партньорите ни за военна помощ, го правим най-вече, за да можем да защитим себе си и семействата си.

Киев обяви, че си е върнал 12 населени места в района на Херсон

Г-жо Зеленска, наскоро се върнахте от Лисабон, където бяхте част от технологична конференция. Светът видя, че Украйна много умело работи именно с новите технологии. Какво беше вашето послание там?

Олена Зеленска: Моето послание беше простичко и се надявам да са ме чули. Хората, които се бяха събрали там, движат технологичното развитие на света. Тези хора могат да повлияят посоката, в която светът се развива. Затова ги помолих да изберат страна. Какви технологии искат да разработват? Технологии, които убиват или такива, които предпазват? Имаме повече от ясен пример. Наскоро проучване разкри група от млади IT специалисти от Русия – преди войната те са работили в частния сектор, а сега насочват ракети към сградите ни. Това е съзнателен избор на тези специалисти. Те избират да са убийци и терористи. Затова помолих всички на тази конференция да направят своя избор по морални, етични подбуди.

Г-н президент, какво се случва в Херсон и сраженията там в момента?

Володимир Зеленски: Това е важен въпрос и ще бъда откровен с вас. Ще ви отговоря, без да ви отговарям, защото там предстоят важни военни действия, които се обсъждат само в много ограничен кръг. Искам да изненадаме врага неприятно, не искам да са подготвени. Затова се извинявам. Но всички трябва да знаят, че работим в посока, която ще има благоприятен изход за Украйна и всички които ни подкрепят.

Г-жо Зеленска, разбрахме за много украински деца, които бяха отвлечени в Русия. Не знаем какво се случва с тях. В Киев през последните дни наблюдавам децата – те са травматизирани от тази война, плашат се от сирените. На децата се казва да мълчат и да се крият. Някои вече са видели ужасяващи гледки. Вие сте и майка и човек, който работи по проекти, свързани с психичното здраве.

Олена Зеленска: Отвличането на нашите деца е голяма трагедия. Техният брой вече е доста голям. През лятото руснаците приеха закони и за по-лесно осиновяване. Улесниха процедурата по осиновяване на украински деца – това е ужасяващо. Ние трябва да се борим за тях. В момента евакуираме деца от Одеса. Турция ни помага много в това отношение. Опитваме се да ги спасим преди да е станало късно. Преди няколко дни разбрах, че част от децата с преместени в окупирания Херсон. Не можем да стигнем до тях, не можем да ги спасим. Надяваме се партньорите ни да ни помогнат и за това. Колкото до психическото им здраве, след всичко което са видели в тази война, дори не можем да си представим как се отразява то върху тях. Опитваме се да им помагаме, с тях вече работят специалисти.

Виждам, че това ви натъжава много. Виждам как гледате съпругата си...

Володимир Зеленски: Трудно се живее с това... Но вярвам, че не трябва да свикваме с него, а да се борим срещу него!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.