Общината ще кандидатства по европрограма

В столичния квартал „Манастирски ливади – Изток” да се изгради 27 дка парк - такова предложение направиха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков.

За да стане това, СОС трябва да даде съгласие. Общината да кандидатства, заедно с Асоциацията за развитие на София“, „Софинвест“ и Ботаническата градина по програма на Европейската инициатива на градовете.

Паркът може да бъде изграден върху разливната зона в квартала, съобщиха от Пресцентъра на СОС. Съоръжението ще включва изграждане на корекция на 350 л/м от река Боянска бара, в участъка между ул. „Флора“ и ул. „Костенски водопад“. Ще се изградят още задържащо езеро, системи за събиране на дъждовна вода и за напояване на растителността и почистване на алеите. Пространството ще бъде озеленено и ще се изградят велоалеи. Паркът ще бъде захранван чрез възобновяема електроенергия от типа „умни цветя“ с батерии. 

Ще има още класни стаи на открито, споделени работни пространства, иновативни лаборатории и детска площадка.

Предвижда се да бъдат въведени нови оперативни схеми за обучение на хора в неравностойно положение и включването им като градски градинари и отговорници за правилното събиране на отпадъци. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Константин Костов