"За сигурността на държавата си сме длъжни да подкрепим Украйна", каза дипломатът

„Към днешна дата няма изгледи войната на Русия в Украйна да приключи бързо, освен ако нещо не се промени категорично по фронтовата линия. Посещението на американския президент Джо Байдън в Киев бе изключително важно за украинския народ – да покаже не само морална подкрепа на украинския народ, но и да покаже, че САЩ и цяла Европа е заедно с тях”.

Това заяви  Николай Младенов в извънредното студио на NOVA „В окопите на войната” за първата година от началото на войната на Русия в Украйна. Той е бивш военен и бивш външен министър на България, който през 2013 г. бе специален представител на ООН за Ирак. През февруари 2015 г. Младенов бе назначен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от ООН.

По думите на българския дипломат със световна кариера към днешна дата политически и дипломатически ходове трудно могат да бъдат намерени за решаване на войната в Украйна. Големи решения, политически решения на кризата, сега не се виждат, поясни дипломатът. Според него преди да има по-голям дипломатически разговор, има по-големи въпроси, които сега никой не иска да си зададе.

Те са: „след края на тази война какви ще бъдат отношенията между Европа и Русия, ще успее ли Украйна с подкрепата на Европа и Америка да защити териториалната си цялост, ще има ли компромиси, които да бъдат направени и от двете страни, за да излязат от тази криза по начин, който да позволи възстановяване на отношението между Западния свят и Русия. Виждаме задълбочаване на противопоставяне между Запада от една страна и Русия от друга страна”, каза Младенов.

Той е категоричен, че за сигурността на държавата си сме длъжни да подкрепим Украйна. България трябва да си даде сметка с какво може да помогне, но и да отчете нуждите на Българската армия. Страната ни може да използва подкрепата си за Украйна именно за модернизация на българските въоръжени сили, допълни Николай Младенов.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.