Тя породи седем общонационални протеста

Горната камара на френския парламент - Сенатът, прие спорната пенсионна реформа, предизвикала вълна от протести в цяла Франция и смятана за ключова мярка от втория президентски мандат на Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Реформата бе приета след продължили 100 часа дебати в Сената със 195 гласа "За" и 112 "Против", предаде Ройтерс. Ключова мярка в нея е вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Реформата породи седем общонационални протеста, последният от които беше в събота, както и вълна от стачни действия в страната.

Напрежение между полицията и част от протестиращите в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сега реформата ще бъде разгледана отново от съвместна комисия, съставена от депутати от долната и горната камара. Това вероятно ще стане в сряда. Ако комисията се споразумее по текста, ще има финален вот в двете камари в четвъртък. Но изходът в долната камара -  Националното събрание,  остава неясен. Там партията на Макрон се нуждае от съюзници, за да постигне мнозинство по този въпрос.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА