Идеята обсъдиха синдикати и бизнес в Комисията по трудово законодателство към Тристранния съвет

Парите за командировки в страната да скочат двойно. Това предвиждат промени в наредба, която днес беше обсъдена от синдикати и работодатели. Принципен консенсус между синдикатите и работодателите има, но разговорите ще продължат и през следващите дни.

Какво се предвижда? Ако досега парите за всеки командирован бяха 10 лева на ден без предвидена нощувка, то новият размер ще е 20 лева. В случай, че се налага и нощувка, сумата скача от 20 на 40 лева. Заверките на място отпадат, а документът ще се издават от работодателя в електронен вариант.

Дебат тече и около размера на командировките в чужбина – идеята е за повечето европейски държави те са около 53 евро.

Валентин работи в София като шофьор от над 20 години. Налага му се често да пътува извън столицата. „Когато сме на път, обикновено се тръгва рано сутринта. Спираш на бензиностанция да си вземеш кафе. На която и да е бензиностанция кафето е 2,50 лева, за да можеш да се събудиш. Евентуално и минерална водичка, която също е два лева“, казва той. Така половината от парите за командировката свършат още в първия час, допълва Валентин. Чакат го обаче още много разходи.

Сумата не е променяна от 2008 година насам, напомнят от Българската стопанска камара. „Може да си представите оттогава досега колко много неща са се променили. Каква е инфлацията, доколко е променен целият живот“, посочи Жасмина Саръиванова.

Новините промени в Наредбата за командироване предвиждат двойно увеличение на дневните пари – от 10 на 20 лева при пътуване без нощувка и от 20 на 40 лева, когато е предвидена такава. „Като е предвидена и още една възможност - при определени обстоятелства да има увеличение с до 200 процента на този минимално определен размер“, каза още Саръиванова от БСК.

Освен работодателите, синдикатите също казват „да“ на промените. „КНСБ сме удовлетворени от увеличението, защото знаем много добре, че инфлационните процеси засегнаха покупателната способност на всеки български гражданин“, коментира Величка Микова. От синдиката имат и свои предложения - индексиране на дневните за всяка една календарна година.

Валентин е доволен от бъдещото увеличение. Но казва, че, дори и с повече пари в джоба, пак ще трябва да е пресметлив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.