Министерският съвет провежда първото си заседание след изборите

Министерството на финансите подготвя проектобюджета за 2023 г., който съгласно удължителния Закон за бюджета, МС трябва да внесе до края на април. В случай, че към този момент преговорите за съставяне на правителство все още продължават, ще изпълним и тази наша отговорност. Това заяви премиерът Гълъб Донев при откриването на първото редовно заседание на Министерския съвет след изборите.

Предишният парламент гласува старият бюджет от 2022 година да продължи да действа през първите четири месеца на тази година. Които вече изтичат.

Във вече подготвените текстове за данъчни промени, които да овладеят финансовите проблеми в хазната, се предвижда отпадането на ДДС преференции за някои бизнеси и въвеждане на данък свръхпечалба. Всички тези предложения обаче трябва да бъдат одобрени от 49-ото Народно събрание.

„Сред тях са и законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост. След 8 месеца убедено мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци, тълкувания и предположения, а с решения, понякога трудни и с поемане на отговорност за тях”, поясни Донев. 

„Въпреки трудностите, пред които бяхме изправени, включително и заради прибързани и необмислени промени в изборното законодателство, отново се справихме с нашата част от отговорността за подготовката и провеждането на предсрочния парламентарен вот", коментира още министър-председателят. И допълни, че България ще има действащо, макар и служебно правителство, докато се изясни дали ще бъде съставено редовно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.