Композицията включва фигури на пет морски риби с размер около 85 сантиметра

Художествена инсталация, която привлича вниманието към климатичните промени, бе разположена в историческия фонтан "Баркача" на площад "Испания" в центъра на Рим, съобщи ТАСС. Автор на инсталацията е италианският художник Джангаетано Патане.

Композицията включва фигури на пет морски риби с размер около 85 сантиметра. От пресслужбата на кметството на Рим поясниха за агенцията, че фигурите са прикрепени към дъното на фонтана със специално лепило, което няма да увреди мрамора. Инсталацията ще бъде във фонтана около месец.

Рибите от проекта са символ на ограничеността на природните ресурси и на увредената екосистема, която трябва да бъде пазена и уважавана, казали от кметството. Фонтанът бил избран заради лодката, която изобразява и която сякаш ще потъне, но все още се държи и може да плава. Той е построен през 1627 г. от Пиетро Бернини, баща на прочулия се по-късно скулптор Джовани Лоренцо Бернини.

На 1 април фонтанът бе обект на акция от страна екоактивисти от движението "Последно поколение", които оцветиха водата в черно. Подобни акции имаше и във Фонтана на четирите реки на площад "Навона" и на Фонтана ди Треви.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Антоанета Маркова, БТА