От БСП настояха за детайлна информация за включването на България в организацията на ЕС за 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна

Изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев в НС. Това се случва по настояване на БСП. Въпросите на депутатите са за включването на България в организацията на Европейския съюз за осигуряване на 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна. Парите за това трябва да дойдат от Европейската инициатива за мир. 

Изслушването на министъра започна с остри реплики. От БСП настояха да получат детайлна информация за това как точно страната ни ще се включи в общата поръчка. От левицата отправиха критики, че депутатите не са получили подробности за това какво точно ще съдържа поръчката. От БСП изразиха и притеснения, че с участието си България може да бъде влечена във военния конфликт. 

КОЙ РАБОТИ ЗА КРЕМЪЛ? Прехвърчаха искри между военния министър и лидера на БСП

В отговор министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че България няма да вземе участие в предоставянето на 155-милиметрови снаряди, а по-скоро има готовност за производство на боеприпаси. Министърът на отбраната допълни, че в страната ни могат да бъдат обучени около 60 украински медици и санитари, на територията на ВМА.

„Какво ще даваме, кога ще го даваме, ще се накърни ли нашата способност, ще пращаме ли жива сила, ще се обучават ли санитари и медици - български или украински? За пари ли става въпрос, г-н министър? Вие не сте министър на отбраната, а сте министър на войната”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия. България ще се присъедини след завършване на процеса на национално съгласуване. Подготвя се пакетът от документи за МС. С този акт МС ще даде възможност българската индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от Европейския съюз”, заяви Тагарев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.