Едва 40% от българите правят редовно профилактика на здравето си

Недоволство след окончателното гласуване на бюджета на Здравната каса. От Националната пациентска организация твърдят, че парите за профилактични прегледи, разписани в сметката на държавата, няма да стигнат за всички пациенти.

Бойчо Субев е на 72 години. Споделя, че често посещава своя личен лекар, за да се грижи за здравето си и не пропуска годишен профилактичен преглед. „Профилактиката има значение за здравето на човек. Заболяванията се откриват по-рано”, смята мъжът.

Хасърджиев: Липсват критерии, по които се разпределят парите за здраве

„Дори едно познаване на диетичен режим, дори едно сваляне на килограми, дори един съвет - могат да удължат с години живота”, подчертава лекарят д-р Георги Миндов.

Статистиката показва, че едва 40% от българите посещават редовни профилактични прегледи при личния си лекар.

„Ако всички решат в рамките на една година да се възползват от тяхното право на профилактика и профилактичен преглед, то няма да има толкова предвидени пари в бюджета на Здравната каса”, каза директорът на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Специалисти напомнят, че здравето на първо място е лична отговорност, вследствие на която държавата заделя средства. „Ако има по-висока събираемост на данъците, съответно ще има по-високи здравни вноски и повече пари за здраве”, добави д-р Миндов.

От значение е веднъж в годината всеки да минава личната си профилактика, съветват лекари.

Стажант-репортер: Надежда Герова

Редактор: Георги Генов