По-старите модули може да продължат да работят и да охлаждат или топлят, но температурата може да е различна от зададената

Когато температурите се повишат, климатикът допринася за комфорта. За съжаление, климатиците са вид техника и като такава е напълно възможно да остареят или да се развалят. На пазара се предлага голямо разнообразие от качествени климатици, чиито живот е гарантиран години наред. Въпреки това, иновациите при климатичните системи не спират и техниката се усъвършенства с всяко следващо поколение. Климатиците Mitsubishi Electric на Eclima например са прекрасен пример за качествени иновативни системи, които притежават редица функции подобряващи комфорта в помещението. В случай че вашият климатик е от по-старо поколение и вече започвате да се оглеждате за нов, по-долу ще ви дадем някои точки, по които да се ориентирате, че е настъпило точното време за подмяна.

Кога е препоръчително да подменим климатика с по-нов?

За съжаление, нито един уред не трае вечно. По-долу сме съставили списък с признаците, намекващи ви че може би е време за нов уред.

Горещият или студеният въздух не е в съответствие с температурните настройки

По-старите модули може да продължат да работят и да охлаждат или топлят, но температурата може да е различна от зададената. Ако случаят с вашият климатик е такъв, вътрешните компоненти може да се повредени. Например, ако сте задали ниска температура, но усещате топъл въздух, нивата на хладилния агент на климатика може да са ниски. Тъй като хладилният агент извлича топлина от вашето пространство, за да намали температурата си, възможно е да има и теч.

Непостоянните температури също са предупредителен знак за предстоящи проблеми. Чувствате ли определени зони в дома си студени, докато други са топли и задушни? Това може да е причинено от дефектен компресор, чийто ремонт може да бъде по-скъп от подмяната на вашето устройство в дългосрочен план.

Течове и излишна влага

Малко влага и конденз извън основното устройство не са причина за безпокойство при повечето климатици. Въпреки това, ако забележите повече конденз от обичайното или каквито и да било признаци на влага в дома ви, най-добре е да се свържете с професионалист възможно най-скоро.

Не само че е опасно да боравите с мокри електрически компоненти, но може да сте изправени и пред изтичане на хладилен агент. Със суровият си химически състав хладилният агент трябва да се обработва само от обучен професионалист, който разбира рисковете за здравето и безопасността му. Специалистите ще установят откъде идва течът и ще ви посъветва дали не е по-добра идея направо да смените климатика с по-нов.

Намален въздушен поток

Може би сте настроили термостата на хладна, комфортна температура, но сте забелязали, че в стаята ви все още е твърде топло. За съжаление, това значително намаляване на въздушния поток е червен флаг, че компресорът на вашия климатик е на път да излезе от строя. Въпреки че можете да проверите климатичната си система за възможни препятствия за въздушния поток, може да се окаже, че просто е време да инвестирате в подмяна. Климатиците Mitsubishi Electric са прекрасен избор с техните качествени компоненти и разнообразни функции, така че можете да разгледате вариантите, които брандът предлага на пазара.

Кратък цикъл на работа

Може би ви се налага да включвате отново климатика си, след като той продължава да се изключва. Или може би сте забелязали, че той се стартира доста бавно. И двете неща са признаци, че се нуждаете от нов уред.

Макар че е съвсем нормално климатичната система да се включва при неинверторните климатици, честото спиране и пускане често е признак за неизправност. Това краткотрайно циклизиране претоварва уреда, създавайки допълнително напрежение, което скоро може да доведе до окончателното му спиране.

Странни звуци и миризми

Един успешно работещ климатик трябва да работи почти безшумно. Вероятно сте свикнали с обичайните шумове, които издава този уред, докато преминава през различните цикли, така че ако забележите непознат звук, е важно да вземете мерки. Въпреки че фините разлики в шума могат да бъдат безобидни, изброените по-долу звуци предполагат сериозен проблем с компресора на вашия климатик:

- Съскането показва твърде високо (и потенциално опасно) вътрешно налягане,

- Клатушкането може да показва разхлабени компоненти в компресора,

- Бръмченето подсказва, че двигателят на вентилатора работи неправилно и че може да има повреден релеен превключвател или откъснати проводници.

Новите климатици Mitsubishi Electric работят с много ниско ниво на шума. Това е една от отличителните им характеристики.

Трябва да внимавате и за странни миризми в близост до устройството. Ако вашата климатична система излъчва необичайна или неприятна миризма, това може да се дължи на повредена изолация или на замърсени, мухлясали въздуховоди - и двата са сериозни проблеми. По-специално, мухълът и плесента във вашата система могат да разпространят замърсен въздух в целия ви имот и да доведат до сериозни здравословни проблеми за всеки, който прекарва време там, така че не го игнорирайте като проблем.