Тя припомни, че след няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%

Правителството взе решение тази година да няма добавки за пенсионерите. Макар и символична, тази сума е важна за възрастните хора у нас. Защо и как се стигна дотам – отговаря в предаването „Пресечна точка” министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Целта на нашето правителство е с проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване, в който са заложените пенсиите, реално да заложим увеличение на размера им. Според нас е много по-добре, ако този размер е адекватен, и в този смисъл това, което сме заложили, подобрява покупателната способност на българския пенсионер. За нас е много по-важно тази покупателна способност да бъде висока, вместо един или два пъти в годината да се дават по 50 лева”, заяви тя.

Асен Василев: По-добре е пенсионерите да получават 223 лв. повече всеки месец, а не само 50 лв. веднъж в годината

Министърът припомни, че след няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%. „Това означава, че средната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лева. Това е посланието, което и премиерът, и финансовият министър, и аз потвърждаваме”, добави Шалапатова.

По думите ѝ, социалната пенсия за старост от 1 юли догодина ще се увеличи на 307 лева. Средната пенсия на един пенсионер, без значение осигурителния принос, ще нарасне от  788 на 871 лева. Когато се говори за средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще достигне 971 лева.

„Въпросът не е дали има пари в бюджета да се дадат по 50 лева на всички пенсионери, а доколко е адекватна пенсията за българските пенсионери и дали покупателната способност действително се повишава”, каза още Иванка Шалапатова на въпрос дали все пак има шанс възрастните хора да получат коледни добавки.

Тя увери, че скоро ще започне консултации с пенсионерите у нас, „защото нашата политика е не само за достойни пенсии, но и за активен живот на пенсионерите”.

За майчинските

Депутатите решиха да „замразят” майчинството за втората година на 780 лева, вместо да се вдигне до минималната работна заплата от 933 лева от догодина. Ще ощети ли това младите майки, които остават вкъщи, защото няма кой да гледа децата им, тъй като няма и места в детските градини в София?

„Нашата политика е младите родители първо да имат избор. От една страна, ние работим за повишаване на броя на местата в детските ясли, а от друга – три министерства изработват първата по рода си стратегия за развитие в ранна детска възраст, където акцент ще бъде качеството на грижата в детските ясли. Така младите родители ще имат избор да оставят децата си на качествена грижа в детските ясли”, заяви министърът.

Целия разговор чуйте във видеото.