Негови близки се обявиха в негова защита и изразиха опасения за живота му, ако бъде върнат в Иран

Той живее от 13 години в България, но изненадващо България иска да го екстрадира обратно в Иран. Мехран Давари е кръстен в българска църква, участвал е в протестите срещу президента на Иран през 2009 г. и е арестуван по време на бунтовете. След това бяга в България. 

Неговият колега Красимир Петров споделя, че го познава от две години. "Запознахме се в социалните мрежи, имахме нужда от нов басист в групата. Не можех да предположа, че е чужденец, пише и говори перфектно български. Той е много добродушен и амбициран. Добър музикант и режисьор. Винаги участва наравно с другите в разходите. Думата интеграция означава Мехран", обясни той.

Иранец, който живее 13 години у нас, може да бъде депортиран

Приятелката му Яна Запрянова на свой ред посочи, че иранецът е направил всички възможни стъпки, за да получи статут за постоянно пребиваване. 

Според адвокат Диана Радославова битката с пребиваването му продължава от над 13 години. "Той се заявява като търсещ закрила. Вече много години не може да я получи. За мен задържането му беше изненадващо. Злоупотребите с мигранционни арести са чести, но тук става дума за лице, което не се е крило. Няма основания за такава изолация, той няма контакт с външния свят. 13 години не е бил изведен, защо сега трябва да бъде? На последното свиждане заяви, че ще го убият веднага щом стъпи в Иран, ако не се самоубие преди това. Мехран вече е част от нашата общност, така както, ако беше българин", заяви тя. И допълни, че е със статут на политически бежанец.

"Той не може да понася несправедливостите. Защитавал е жена, когато е виждал, че я бият. Отказва се от исляма, става атеист, а после християнин", разкри Радославова.

Целия разговор гледайте във видеото.