Той коментира и дезинформацията за бъдещите ползи за страната ни

Министерството на финансите и БНБ започват кампания във връзка с присъединяването на България към еврозоната. На този фон, според бившия ръководител на представителството на ЕК в Хърватия Огнян Златев у нас дезинформацията за бъдещите ползи е доста по-голяма, отколкото там. „Една от причините е, че сме по-близо свързани с Русия”, е мнението му.

„Резултатите на Хърватия са повече от добри. През декември 2022 г. инфлацията е била 7,8%, а година по-късно - 4,5 на сто. Страната е в топ 3 по отношение на ръст на икономиката в ЕС. Има и грамадно увеличение на чуждестранните инвестиции”, обясни още Златев.

Захариева: Влизането ни в Еврозоната ще повиши сигурността и инвестициите у нас

Според него трябва да се избегнат спекулации с възможните ефекти от еврозоната. „Всички търговски обекти в Хърватия бяха задължени три месеца преди влизането да показват цените и в двете валути. През 2023 г. вече всичко беше ясно, а всички цени - в евро. Преходът мина много плавно, изчисленията бяха направени точно. Цените на основните продукти не бива да се променят рязко, ако се забележат резки движения, се подават сигнали”, посочи той.

По думите на Златев изпълнението на конкретни икономически критерии е водещо при решението за приемане в еврозоната. „В двете години преди влизането на Хърватия, цялата държавна машина комуникираше с външните партньори и с гражданите. Когато има налице добре свършена упорита работа, резултатите се виждат - повече от успешни”, категоричен е бившият ръководител на представителството на ЕК в Хърватия.

Целия разговор гледайте във видеото.