По думите му Европа не може да изгради самостоятелна мащабна отбрана

„Най-мащабното учение на НАТО в Европа е за усилване на Източния фланг на Алианса. Целта е да се повиши способността на Пакта за отбрана. Разполагат се и военни части в необходимия размер”. Това заяви основателят и председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов в „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Ако се стигне до ситуация, в която друга държава, в случая – Русия, нападне страна от Алианса, трябва Пактът да има войски за отговор. Това се отработва сега. Източният фланг винаги е бил недоразвит по отношение на възможностите за придвижване”, обясни целта на военните маневри бившият зам.-военен министър.

Унгарската опозиция иска парламентът да заседава извънредно за Швеция в НАТО

Според Божилов Европа не може да изгради самостоятелна мащабна отбрана, защото няма капацитет за това. „Агресията на Русия срещу Украйна изостри усещането, че войната се е върнала на Стария континент, нещо което беше забравено. Европейските политици считаха, че мирът се е установил дълготрайно. Агресията накара тези политици да мислят по-рационално и да се подготвят за защита”, добави той.