Използването на „непарламентарен език” нарушава правилата за учтивост

Председателят на Камарата на общините на Великобритания предупреди британските депутати да намалят неприличните изрази, пише европейската редакция на Politico.

В сряда преди въпросите на премиера, които често са поднесени с подигравателно отношение и ругатни, Линдзи Хойл се обърна към законодателите с думите, че „има ескалация на безполезни разговори”.

Борис Джонсън се отказа от депутатското си място

От своя страна той предупреди, че „част от езика, използван във въпросите, също не отговаря на стандартите, добрия нрав и умереността, които трябва да характеризират работата на Камарата”.

„Знам, че наближават избори, но бих призовал уважаемите членове от двете страни на залата да проявяват по-голямо самоограничение в избора си на думи и в общото си поведение, както когато задават въпрос, така и когато не го правят”, добави още министър-председателят.

Изявлението идва само ден след публикуването на доклад на Politico, разкриващ, че употребата на неприлични изрази от политиците в Камарата на общините се е увеличила през последните години.

КЛЮЧОВ ДЕН ЗА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО: Ще има ли нов премиер още днес?

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли наскоро беше обвинен от друг депутат, че е описал английския град Стоктън като „кенеф” по време на сесия с въпроси. Клевърли отрече конкретното твърдение, но призна, че използва „неподходящ език” в залата.

Използването на „непарламентарен език” нарушава правилата за учтивост в Камарата на общините. Съответно депутатите могат да бъдат помолени да оттеглят коментара си незабавно от говорителя на Камарата на общините.

Източник: "Фокус"