Впоследствие Агенцията на ООН ще отпусне още 32 млн. евро

Европейският съюз ще деблокира 50 млн. евро помощ за Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в началото на следващата седмица, след което ще отпусне още 32 млн. евро, съобщи Европейската комисия.

„Хамас”: Над 30 000 са убитите палестинци от началото на конфликта с Израел

Тя също така заяви, че е постигнала споразумение с UNRWA. Агенцията заяви, че е готова за преглед на служителите си, за да потвърди, че никой от тях не е участвал в нападенията, и за създаване на допълнителни механизми за контрол, за да се ограничи този риск в бъдеще.

Според говорител на Комисията този преглед ще обхване служителите на UNRWA както в Газа, така и на Западния бряг. Агенцията на ООН също така се е съгласила да започне одит от външни експерти, назначени от ЕС, с цел да се проучат системите за контрол, за да се предотврати евентуално участие на нейния персонал и средства в терористични дейности. Накрая агенцията се съгласява да укрепи своя отдел за вътрешни разследвания.

Нетаняху: До седмици Израел ще постигне пълна победа над "Хамас"

Тези точки от споразумението позволяват отпускането на 50 млн. евро, докато два допълнителни транша от по 16 млн. евро ще бъдат отпуснати на по-късна дата „в зависимост от прилагането на споразумението”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС