Двамата направиха коментар след консултациите при президента

Първи коментар на управляващото мнозинство след двудневните преговори, които бяха закрити за медиите и преминаха при пълно политическо мълчание. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел е категорична, че е необходимо още време за разговори, а премиерът в оставка Николай Денков вижда възможност за правителство само с първия мандат.

„Ние имаме общи точки, а разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия. Точно заради това ни трябват преговорите. За да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, за да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа”, посочи Мария Габриел.

Мария Габриел: Преговорите продължават, имаме нужда от още време

„Има още работа по преговорите. Освен споразумението, по което работихме вчера и онзи ден, трябва да уточним също законодателната програма – там не е започната работа. Имаме първи вариант на списъка, но трябва да се работи по него заедно. Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира. И съставът на Министерския съвет. Досега разговорите с преговорния екип бяха конструктивни”, заяви Николай Денков.

Министър-председателят в оставка и евентуалният бъдещ премиер след ротацията остават единодушни - процедурата ще се изпълни. Уверили са в това и държавния глава. „Имаме нужда от още малко време. Това беше и моят отговор”, каза вицепремиерът в оставка. „Както винаги аз съм умерен оптимист”, добави Денков.

Денков: Ако не постигнем съгласие за първия мандат, най-вероятно отиваме на избори

При обрат и крах на разговорите ще се върви към избори. От ПП-ДБ не възнамеряват да опитат да реализират втория мандат. „Ако ние не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори”, каза премиерът в оставка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.