Ситуацията в Българската православна църква е патова

Светият Синод излезе с финално решение по казуса със Сливенския митрополит. Вотът, на който бяха избрани двама претенденти за мястото, остава касиран. Новите избори ще се проведат по старите правила. Преди това ще има финансова и имотна ревизия. Ще бъдат проверени поименно и избирателните списъци дали енориашите, участвали в избора, имат право на глас. До решението се стигна след протест и контрапротест, проведени днес пред сградата на Синода. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Напрежението се случва в деня, в който висшият клир трябваше да реши дали да върне старите правила за избор на митрополити с участието на представители на епархиите. В края на февруари това беше променено с наредба и спря избора на Сливенски митрополит.  

На единия протест са хора от Сливенска епархия, подкрепени от вярващи от Видинска, Доростолска и Ловчанска епархия. Те искат Светия синод да продължи избора на бъдещ Сливенски митрополит по правилата, които до сега са действали според Устава на БПЦ.  От другата страна са предимно свещеници от Пловдивска митрополия, които подкрепят синодалното решение от края на февруари, с което беше спрян изборът на митрополит. В ръцете на Синода е да реши по кой от двата начина да продължи вота. Причина за недоволството, донякъде и фактът, че от предложените две имена, се откроява това на епископ Йеротей. Така митрополитите са поставени пред почти свършен факт.

И митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за избор на Сливенски митрополит

Разделени от двете страни на Светия Синод, пеещи Възкресения тропар, протестиращите отстояват своите позиции. Според едните - Синодът трябва да уважи Устава и да приеме двамата кандидати, предложени за Сливенски митрополит и да се премине към избор.

Свещеник Стоян Кралев призова да бъде възстановена справедливостта. „Ако Уставът се променя, да не се променя в средата на започнала процедура за избор на митрополит, което е несправедливо”, каза той.

„Искаме да се отменят всички решения на Синода от 24 февруари, както предложи пловдивският митрополит Николай. Да се премине към втора фаза - избор между двамата избрани епископи, които са предложени и избрани от сливенска епархия”, каза Йордан Георгиев.

От другата страна протестиращите искат Синодът сам да избере бъдещ Сливенски митрополит. Там хората с еднакво щамповани плакати не бяха словоохотливи.
На въпрос на Nova: „От къде сте”, отговорът беше: „Абе от къде съм…”
Друг дори не отговори, а посочи табелата, която носи. На въпроса от къде е, той отговори: „Незнам”.

Извън кадър хората разказаха, че идват с автобуси от Пловдив. 

„Просто сме тука в подкрепа на Светия синод и единството на православната църква. Подкрепяме всички рушения на Светия Синод. Включително това от февруари”, обясни отец Атанас от Панагюрище. 

Йордан Георгиев каза, че той е от Пловдив и на протеста в подкрепа на променените условия за избор на Сливенски митрополит  вижда основно свещеници от Пловдивска епархия. „Почти не виждам вярващи, доста непознати хора виждам, цивилни, които не съм ги виждал”, каза той.

Светият Синод има два варианта - да отмени спорното си решение от 24 февруари и да пристъпи към избор между епископите Йеротей и Михаил за Сливенски митрополит, или директно да гласува един от 10-те епископи, който имат право да заемат поста.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase