С неговата позиция се изравняват гласовете “за” и „против” наредбата

Пловдивският митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за избор на епархийски митрополит в Сливен, съобщиха от патриаршеския сайт. Той предлага на заседанието на Светия синод, насрочено за 12 март, да бъдат отменени всички решения от предходното заседание от 24 февруари 2024 г.  

„Предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18 февруари в гр. Сливен, като на 13 март 2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит”, пише в позицията си пловдивският владика.

Двама митрополити оттеглиха подкрепата си за синодалната наредба, която спря изборите в Сливен

„Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „за“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка”, написа митрополит Николай.

С неговата позиция се изравняват гласовете “за” и „против” синодалната наредба за измененията – и от двете страни застават по шестима висши духовници. След приемането на тази наредба имаше протести и бяха сезирани институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и временно управляващ.

Вчера варненският митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, че оттеглят подкрепата си за променените правила.

Припомняме, че още по време на заседанието на висшия клир трима митрополити изразиха особено мнение - ловчанския Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил. Гласуването е насрочено за 12 и 13 март, а дотогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница.

Предложението на митрополит Николай не може да бъде изпълнено на 13-ти март, а трябва да е на 17-ти март. Това е съгласно устава на БПЦ - чл.90, който гласи, че след одобрение на епархийския избор от Светия Синод, изборът за митрополит се провежда в първата неделя. Така изборът ще се падне в Деня на прошката за православната църква.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase