Варненският митрополит да продължи да управлява сливенска епархия до новия вот, гласи още решението

Светият синод - с финално решение след скандалите около избора на нов сливенски митрополит. Вотът, на който бяха избрани двама претенденти за мястото, остава касиран. Сега ще има нови избори, но по старите правила и след ревизия на избирателните списъци. До решението се стигна след два протеста днес пред сградата на синода.

Разделени от двете страни на Светия синод, пеещи Възкресения тропар, протестиращите отстояват своите позиции. Според едните - Синода трябва да уважи Устава и да приеме двамата кандидати предложени за Сливенски митрополит и да се премине към избор. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Да бъде възстановена справедливостта и ако Устава се променя да не се променя в средата на стартирала процедура за избор на митрополит, което е несправедливо”, посочи свещеникът Стоян Кралев.

„Да се премине към втора фаза - избор между двамата избрани епископи, които са предложени и избрани от сливенска епархия”, посочи Йордан Георгиев.

От другата страна протестиращите искат Синода сам да избере бъдещ Сливенски митрополит.

Извън кадър хората разказаха, че идват с автобуси от Пловдив. „Просто сме тук в подкрепа на Светия синод. Подкрепяме всички рушения на Светия синод”, допълни отец Атанас от Панагюрище.

Протест пред Светия Синод заради избора на нов митрополит на Сливен

„Аз съм от Пловдив, виждам основно свещеници от пловдивска епархия, почти не виждам вярващи, доста непознати хора виждам”, каза Георгиев.

Светият синод реши да има нови избори по старите правила, а до тогава начело на сливенска епархия остава варненският митрополит Йоан.

„С това решение на Синода се възлага на митрополит Йоан пълна финансова и имотна ревизия на сливенската епархия. Варненският владика Йоан трябва да провери и списъка с епархийски избиратели - дали отговарят на Устава на Българската православна църква”, обяви старозагорският митрополит Киприан.

Не е ясно дали миряните ще имат възможност да гласуват отново за същите претенденти или ще има ревизия на кандидатите за Сливенски митрополит.

И митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за избор на Сливенски митрополит

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase