В Конституцията няма упоменат срок кога да се случи това

Все още няма яснота кога президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Спекулациите са, че това може да се случи или до края на настоящата седмица, или в началото на следващата.

Консултациите при президента: Първите три политически сили искат правителство (ОБЗОР)

В Конституцията няма упоменат срок, в който държавният глава трябва да връчи първия мандат след края на консултациите. Веднъж обаче, след като папката бъде дадена, започва обратното отброяване и посочената за премиер Мария Габриел ще има седем дни, в които да опита да състави правителство.

Вторият вариант е ГЕРБ-СДС да се откажат от мандата. Тогава папката ще бъде връчена на ПП-ДБ. Николай Денков обаче вече обяви, че категорично няма да опитат да съставят кабинет. Третият мандат се връчва на партия по избор на президента.

Опозицията на консултациите при Радев: Партиите извън управлението поискаха избори (ОБЗОР)

Парламентарната рулетка с мандатите се извъртя многократно в последните две години - всеки път с различно темпо, според ситуацията. Досега най-голямо забавяне имаше след предсрочните парламентарни избори през октомври 2022. Тогава президентът изчака два месеца преди да връчи първия мандат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.